donderdag 30 september 2010

ZZP'er zit niet te wachten op overheidsbemoeienis

Dat blijkt uit onderzoek van ondernemersplatform Victormundi.com onder bijna 1300 zzp’ers. 62% van de ondervraagden vindt overheidsingrijpen onnodig.

Een grote meerderheid wil zelf het pensioen en de verzekeringen regelen. En 82% staat erop om de eigen tarieven volledig zelf te bepalen.

Het is een bekende zorg van de overheid dat zelfstandigen bijvoorbeeld te weinig geld opzij zetten voor hun pensioen, omdat zij het geld liever gebruiken voor hun bedrijf, of zich onvoldoende verzekeren tegen arbeidsongeschiktheid. Bovendien zou dat een druk leggen op het sociale stelsel, omdat zelfstandigen in tegenstelling tot werknemers geen verplichte verzekering hebben of aangesloten zijn bij een pensioenfonds.
Eenderde van de ondervraagde ondernemers vindt het wel een goed idee om dergelijke dingen via een collectief te organiseren, maar niet via de overheid. Tegelijkertijd is slechts 10% aangesloten bij zo'n collectief, zoals PZO, FNV Zelfstandigen of ZZP Nederland. ”Dat heeft denk ik deels te maken met nog enige onbekendheid van die partijen, maar deels ook met het feit dat ondernemers voor eigen risico en rekening bezig zijn en zich niet per se aan hoeven te sluiten bij een grotere groep”, zegt directeur Jeroen Sakkers van Victormundi.

Hij concludeert uit het onderzoek ook dat de overheid nog geen goed zicht heeft op de wensen van zzp’ers. ”Ik denk dat de politiek nog een beetje moet wennen aan deze vorm van werken. Je hoort regelmatig voorstellen voor aansluiting van zelfstandigen bij een cao of een pensioenfonds voor zelfstandigen. Maar de overheid zou beter kunnen kijken naar digitalisering of afschaffen van de verklaring arbeidsrelatie (VAR). Die verklaring is toch vooral om in aanme... lees verder

Geen opmerkingen:

Een reactie posten