vrijdag 6 augustus 2010

Leve de ZZP'er! Smeerolie van de economie

Goed nieuws voor Nederland: het aantal werklozen is het laagst van Europa, slechts 4,1 procent (tegen ruim 10 procent gemiddeld in de EU), ongeveer 400 duizend mensen. We weten ook hoe dat komt: er zijn ruim 800 duizend ZZP'ers.

Bij zwaar weer is de natuurlijke reflex: gooi alles wat tijdelijk is eruit en huur ze niet meer in. En als de economie weer aantrekt, zien we wel weer verder. ZZP'ers zijn dus de smeerolie van de economie, the flexible force. Wij vangen de klappen op. En we zeuren niet, het is part of the deal. Dan eten we gewoon ons pensioen, auto en huis op. Wat wel aardig zou zijn is dat we daar ook eens wat credits voor zouden krijgen en dat het leven gemakkelijker wordt gemaakt. Dat kan op het gebied van pensioen, arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV) en het opbouwen van een buffer. Veel ZZP'ers hebben ooit een baan gehad en daarin pensioen opgebouwd. Niet alleen kan dat niet worden 'meegenomen', er kan ook niet worden bijgestort, terwijl het toch ons eigen geld is. ZZP'ers zijn nooit ziek. Niettemin betalen ze hoge premies en ondergaan ze een zware keuring, want verzekeraars houden niet van risico’s. Dat kan beter.

Nu we weten dat ZZP'ers de klappen opvangen, is het reeel dat zij in betere tijden een fiscaal gunstige buffer kunnen opbouwen van in ieder geval een jaarsalaris. We betalen tenslotte onze eigen WW.

Koester ze die ZZP'ers!

Bron: de Volkskrant

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten