maandag 14 juni 2010

ZZP opdrachtovereenkomst voor werkgevers

Als werkgever een ZZP'er gaan inhuren?

U kunt ZZP’ers inhuren voor projecten van een paar uur tot een paar maanden of zelfs jaren. Daarbij zit u aan veel minder regels gebonden dan bij het aannemen van vast personeel: u hoeft geen loonheffingen af te dragen, hoeft geen vakantiedagen of dertiende maand uit te betalen en zit niet vast aan een lastig ontslagrecht.
In plaats daarvan spreekt u met de ZZP’er een overeenkomst af, waar alle details over de opdracht instaan.

Opdrachtovereenkomst opstellen

Hieronder kunt u eenvoudig een opdrachtovereenkomst opstellen voor het inhuren van een ZZP'er.
Deze overeenkomst wordt vormgegeven als een overeenkomst van opdracht. Hierdoor kan voorkomen worden dat De Belastingdienst of het UWV de overeenkomst ziet als een arbeidsovereenkomst met alle gevolgen van dien!

1 opmerking:

  1. Een goede overeenkomst van opdracht is essentieel. In de eerste plaats om jouw afspraken met de opdrachtgever goed vast te leggen. Niettemin zijn bij bovenstaand artikel een paar kanttekeningen te plaatsen.

    1. Gevaar van modelovereenkomsten
    Modelovereenkomsten zijn handig, maar zijn ook altijd geschreven voor standaardsituaties. Dit betekent dat de kans groot is dat een modelovereenkomst niet helemaal of helemaal niet past bij de situatie die jij wilt regelen. Twijfel je, leg dan altijd jouw overeenkomst en de concrete situatie voor aan een deskundige (als je bijvoorbeeld lid bent van Platform Zelfstandige Ondernemers (PZO; www.pzo.nl) kun je je overeenkomsten gratis laten controleren).

    2. Overeenkomst niet bepalend voor de Belastingdienst
    Voor de Belastingdienst is niet bepalend wat jij en je opdrachtgever hebben opgeschreven, maar hoe jullie feitelijk met elkaar samenwerken. Natuurlijk helpt het als in de overeenkomst de zaken ook goed zijn opgeschreven. Niettemin, ook als je een goede overeenkomst van opdracht gebruikt, kan de Belastingdienst achteraf vaststellen dat er sprake is van een arbeidsovereenkomst en dat jouw opdrachtgever opeens werkgever is geworden en premies en loonbelasting had moeten betalen. Alleen met de juiste VAR (Verklaring Arbeidsrelatie) kunnen jij en je opdrachtgever dit soort naheffingen voorkomen.

    BeantwoordenVerwijderen